Terugkerende pfeiffer

Een hele tijd geleden alweer klaagde mijn dochter veel over vermoeidheid, keelpijn en was zij erg hangerig. 

Erg vervelend was dat voor zowel voor haar als voor mij. Om alle kleine dingetjes huilde zij en je kon duidelijk merken dat zij niet lekker in haar vel zat.

Ik wilde niet te snel naar de huisarts dus dit bezoekje stelde ik een tijdje uit.

Maar de vermoeidheid bleef maar aanhouden dus dat doktersbezoekje was toch echt wel nodig.

 

De dokter onderzocht mijn dochter en zag dat zij last had van opgezette klieren maar verder kon zij "aan de buitenkant"niks zien. Er moest bloed geprikt worden.

Goed hoe dat ging zal ik jullie besparen, heel veel drama om het kort samen te vatten ;)

 

Na een aantal dagen kon ik de huisarts weer bellen voor de uitslag.

Pfeiffer

Pfeiffer?

Pfeiffer? Kunnen kinderen dat dan ook krijgen?

Blijkbaar komt dat niet heel erg veel voor maar kunnen ook kinderen pfeiffer krijgen.

 

Iets aan te doen?

Helaas helemaal niks! Alleen goed luisteren naar je eigen lichaam.

Best lastig voor een kind van 6 jaar!

 


Wat is pfeiffer?

Pfeiffer is een vermoeidheid ziekte. Sommige mensen lopen heel erg lang door met de ziekte zonder te merken dat ze het hebben.

Meestal begint het met koorts en opgezette klieren, eigenlijk een beetje dezelfde sympthomen als een griepje daarom is het ook zo moeilijk te herkennen.

Vooral de vermoeidheid blijft lang aanhouden en dat is dan ook een teken dat er misschien pfeiffer is.

 

Omdat mijn dochter nog zo jong is was het bij mij nooit opgekomen dat ze misschien wel eens pfeiffer kon hebben. Dit was dus alleen te zien uit de bloedtest.

 

Helaas zijn er ook geen medicijnen voor en moet pfeiffer vanzelf weer over gaan door goed naar je lichaam te luisteren.

Dit is uiteraard bij een kind erg lastig die zoeken namelijk vaak de grens op..

 

Wat zijn de symptomen bij mijn dochter?

Bij mijn dochter was het dus vooral de vermoeidheid die mij heel erg op viel.

Ze klaagde veel dat zij zo moe was en wilde het liefst rustig op de bank liggen. Ook sliep zij veel langer als gewoonlijk.

De keelpijn en koorts heeft zij ook gehad maar dat was al een stuk eerder, de vermoeidheid bleef dus hangen.

 

In eerste instantie dacht ik dat het door school kwam. Het is natuurlijk voor kinderen best veel, 5 dagen naar school en daarbij ook nog spelen met vriendjes etc.

Maar na een tijdje op de basisschool en toch echt wel gewend te zijn kon dat het niet meer zijn.

Dit was voor mij het moment om toch echt naar de dokter te gaan.

Terugkerend

Helaas gaat pfeiffer niet na 1 keer weg en kan het ook regelmatig terug keren.

Dit is ook bij mijn dochter het geval. 

Een keer in het half jaar ongeveer komt het weer om de hoek kijken.

Ik merk dit meteen aan mijn dochter, ze ziet er weer vermoeid uit, klaagt er ook weer over en wil veel op de bank liggen. Ook zetten haar klieren weer op en krijgt ze weer een beetje koorts.

Super vervelend

Wel fijn dat we weten waar het door komt en dan is het maar gewoon weer even een paar stapjes terug en rustig aan doen.

 

Ook op dit moment heeft mijn dochter weer last van pfeiffer. Ze slaapt veel en hopelijk vliegt het snel weer over!

 

Pfeiffer, super vervelend en helaas niks aan te doen!

Waarom ik deze blog schrijf?


Kinderen kunnen klagen dat zij moe zijn, maar blijft de vermoeidheid lang aanhouden dan is de kans groot dat er toch echt wat aan de hand is!

Een bezoekje aan de dokter kan je dan beter niet meer uitstellen want misschien is er toch iets anders aan de hand.

Ook kindjes kunnen pfeiffer hebben en het is gewoon erg fijn als je weet wat er aan de hand is zodat je er samen rekening mee kan houden!

Wist jij dat kinderen ook pfeiffer kunnen krijgen?

Commentaar schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Merel (dinsdag, 11 april 2017 06:49)

  Ah! Sneu dat zij er last van heeft op deze jonge leeftijd al. Heb het zelf ook gehad en het komt volgens mij nog steeds soms terug. Dan voel ik me doodop zonder echt aanwijsbare verklaring. Extra vitamines slikken helpt. En vroeger naar bed gaan op zich ook, alleen lukt dat niet altijd even goed.

  Hoop dat je dochter er overheen groeit!

 • #2

  Melanie (dinsdag, 11 april 2017 07:38)

  Jeetje wat vervelend voor je dochter. Ze is nog zo jong. Sterkte er mee.

  Ik wist wel dat Pfeiffer ook bij jonge kinderen voorkomt. Een vriendinnetje van mij had het vroeger. Vandaar dat ik het weet.
  Het komt steeds vaker voor, juist onder kinderen. Dankzij de grote hoeveelheid taken.

 • #3

  Christa (dinsdag, 11 april 2017 07:40)

  Wat sneu! En balen dat je er niks aan kan doen, behalve hopen dat het gauw over is.
  Succes!

 • #4

  Annemarel (dinsdag, 11 april 2017 09:10)

  Wat ontzettend sneu. Ik wist dat het ook kon bij kinderen. In mijn juf-tijd heb ik het wel eens meegemaakt bij leerlingen. Mijn dochter is er ook al een aantal keer op getest. Omdat ze altijd zo moe is. Mijn man heeft een aantal jaar geleden pfeiffer gehad en ik heb de indruk dat het nooit helemaal weggaat!

 • #5

  Vlijtig Liesje (dinsdag, 11 april 2017 09:15)

  Tieners wel, maar hele kleine kinderen wist ik niet. Wat sneu zeg! Maar wel fijn dat je nu weet wat er aan de hand is.

 • #6

  Marguerita (dinsdag, 11 april 2017)

  Ach wat sneu! Ik had geen idee dat zulke jonge kinderen er ook al last van konden hebben. Zonde omdat spelen nu juist is waar ze veel van leren en dat gaat natuurlijk niet als je steeds zo moe bent. Verdrietig voor jullie, ik wens haar een voorspoedig herstel! Dikke knuffel voor jou.

 • #7

  Michelle (dinsdag, 11 april 2017 10:22)

  Zo vervelend! Ik wist helemaal niet dat jonge kinderen ook pfeiffer konden krijgen. Het is inderdaad moeilijker om snel een correcte diagnose te stellen bij een jong kind. Ik ben blij dat jullie het ontdekt hebben en dat jullie nu weten waar jullie voor staan. Veel sterkte voor je dochter.

 • #8

  Jamey (dinsdag, 11 april 2017 10:31)

  Wat vervelend zeg! Een vriendin van mij heeft het ook een keer gehad. Lijkt me echt ontzettend vervelend en vooral vermoeiend

 • #9

  Dewi (dinsdag, 11 april 2017 11:08)

  Wat sneu Marileen! Zeker omdat ze het weer heeft gekregen. Ik wist wel dat kids ook pfeiffer kunnen krijgen. Had vroeger een vriendinnetje die dit regelmatig had. Ze was vak moe en bleek. Sterkte met je meissie

 • #10

  Sylvia (dinsdag, 11 april 2017 12:14)

  Ah zo sneu! Ik wist wel dat pfeiffer ook bij kinderen voor kon komen mijn vroegere buurmeisje heeft het gehad 3 maanden thuis in bed. Daarna ging het beter en toen kwam het weer terug. Zo zielig. Heel veel sterkte en beterschap gewenst en hopelijk heeft ze snel weer wat meer energie!

 • #11

  Esther (dinsdag, 11 april 2017 13:04)

  Heel veel beterschap met je dochtertje! Wat sneu voor haar (en natuurlijk voor jou, je wil je kindje vrolijk en blij zien en niet altijd vermoeid en ziek).

  Het kan zelfs nog jonger voorkomen, mijn zoontje was 9 maanden en toen hadden ze het al in zijn bloed gevonden. Het is al vanaf zijn geboorte een tobbertje en is nu nog steeds geregeld ziek en vermoeid.
  Ik wist alleen niet dat het vaker terug kon komen. Hier ga ik toch nog even goed op letten.

 • #12

  natalie (dinsdag, 11 april 2017 20:35)

  Ohjee wat jammer om te lezen! Ik snap het inderdaad dat je goed naar je kind moet luisteren! Hopelijk leert ze het op tijd te melden wanneer het haar te veel wordt

 • #13

  Priscilla (dinsdag, 11 april 2017 22:26)

  Jeetje, wat vervelend dat de kleine pfeiffer heeft, beterschap! Het is voor de meeste tieners en volwassen al ontzettend moeilijk om naar het lichaam te luisteren, laat staan voor kleine kids. Probeer je kindje dat maar eens uit te leggen. Ik ben laatst ook getest op pfeiffer maar had 't blijkbaar al gehad zonder dat ik daar zelf weet van heb gehad, dat kan schijnbaar ook. De dokter vertelde me toen ook dat pfeiffer van alle leeftijden is, dat wist ik daarvoor ook niet.

 • #14

  Joandi Loes Tholen (zaterdag, 15 april 2017 23:04)

  Ik vind het raar dat ze zeggen dat kinderen het niet snel krijgen. Denk dat een Nederlands gezegde is want hier in België zijn er een heleboel kinderen die er last van hebben. Wel heel sneu voor haar!