Mijn anticonceptie: Implanon

Het kiezen van het juiste anticonceptie middel is best lastig. Veel jonge vrouwen gaan als zij net aan anticonceptie beginnen aan de pil. Ook ik gebruikte de pil. Heel wat jaar volgens mij vanaf dat ik een jaar of 16 was.

In een eerdere blog heb je al eens kunnen lezen dat ik zwanger ben geraakt door de pil heen

Daarom ging ik na mijn laatste zwangerschap op zoek naar een ander conceptiemiddel. Omdat ik niet meer zoveel vertrouwen had in de pil (dit was uiteraard een persoonlijke keuze)

 

Na een lang en goed gesprek kwam ik samen met mijn dokter op het besluit om een Implanon te plaatsen.

 

Als ik over dit anticonceptiemiddel vertel op mijn werk (verloskundige praktijk) of tegen bijvoorbeeld vriendinnen merk ik dat heel veel vrouwen dit eigenlijk niet kennen.

Vandaar vandaag mijn verhaal over mijn anticonceptiemiddel: Implanon

Wat is een Implanon?

Ik kan natuurlijk een hele medische uitleg gaan geven over wat een Implanon precies is en welk hormoon hier in zit.

Dit zal ik niet doen en kan je rustig na lezen op apotheek.nl

In het kort uitgelegd is een Implanon een staafje wat in je bovenarm wordt geplaatst. Dit kan door jouw eigen huisarts gedaan worden. (overigens niet iedere huisarts doet dit zelf, dan wordt je door gestuurd naar het ziekenhuis)

 

Als de Implanon geplaatst is kan het 3 jaar blijven zitten. In die 3 jaar kan je dus niet zwanger worden. Wil je het eerder laten verwijderen, dan is dit gewoon mogelijk.

 


De Implanon geeft het progestageen hormoon af. Dit gaat helemaal vanzelf. Het staafje wordt dus 1 keer geplaatst en daarna ben je er 3 jaar vanaf.

Zo kan je dus nooit vergeten jouw anticonceptie in te nemen zoals bijvoorbeeld met de pil

 

Mijn ervaring met het plaatsen

Het klinkt best een beetje eng he? Een staafje in je arm.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het ook best een beetje eng vond hoor! Maar goed verstand op 0 en gewoon gaan liggen bij de dokter.

De dokter had van te voren goed uitgelegd wat hij ging doen. 

Het staafje werd in mijn linkerbovenarm geplaatst, aan de binnenkant.

Eerst werd het plaatselijk verdoofd en daarna werd het staafje met een soort spuit ingebracht. De naald ging dus in mijn arm en toen bleef het staafje achter.

Er zit dan eigenlijk een klein gaatje in je arm, even een strak verband eromheen die je de rest van de dag moet laten zitten.

 

Of het pijn deed? Eigenlijk niet! De prik van de verdoving voel je wel even, maar goed even tanden op elkaar en dan is het heel goed te doen!

 

Na de verdoving moet ik eerlijk zeggen dat ik er best een beetje last van had. Mijn arm werd erg dik en blauw en de plek waar het staafje zit was heel gevoelig.

Dit duurde ongeveer een week, daarna zakte het af en had ik er geen last meer van.

 

Wel voel ik het staafje altijd zitten, echt een gek gevoel! Als ik mijn linker bovenarm aanraak voel ik gewoon een staafje zitten.

Fijne anticonceptie?

Voor iedereen is het gebruiken van anticonceptie persoonlijk, iedereen reageert er dan ook weer anders op. Mijn persoonlijke ervaring met de Implanon is erg fijn!

Ik vind het ideaal dat ik helemaal niet hoef te denken aan het innemen van anticonceptie.

Ook heb ik geen last van bijwerkingen, ik ben er niet dik van geworden ik heb er geen hoofdpijn van helemaal niks.

Prima dus!

 

Bij de Implanon kan je menstruatie uitblijven maar het kan ook zijn dat je af en toe toch een bloeding hebt. Dit is bij mij gelukkig niet het geval, ik heb geen menstruatie en ook dat vind ik toch ook wel heel erg fijn.

 

Een van de bijwerkingen van de Implanon kan ook zijn dat je juist heel erg veel bloedverlies hebt, is dit het geval? Dan kan je het beste je huisarts weer even bellen waarschijnlijk past de Implanon dan toch niet bij jou. 

Zou ik de Implanon aanraden?

Mijn persoonlijke ervaring met de Implanon is dus erg goed, het plaatsen is zo gebeurd en verder heb je er helemaal geen last van. Het staafje zit gewoon in je arm en na 3 jaar moet je het laten vervangen.

Zou jij ook een Implanon willen? Dan zou ik gewoon even een afspraak maken met jouw huisarts, bespreken dat je hier over denkt en dan kan de huisarts samen met jou bekijken of dit anticonceptie middel bij je past.


Wat voor anticonceptie gebruik jij? Heb jij wel eens nagedacht over een Implanon?

Commentaar schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Christa (maandag, 20 maart 2017 06:51)

  Ik gebruik nu de NuvaRing. 3 weken inhouden en 1 stopweek.
  Bevalt me op zich goed, maar toch twijfel ik of ik dit wil behouden.
  Ik twijfel nu tussen implanon en spiraal..

 • #2

  Sylvia (maandag, 20 maart 2017 08:38)

  Ik gebruik al jaren de pil marvalon. Dit is een van de lichtste pilsoorten die je kan krijgen. Tot nu toe eigenlijk nergens geen last van gelukkig.

 • #3

  Dalinka (maandag, 20 maart 2017 18:14)

  Het viel mij ook op dat bijna niemand het over de implanon heeft. Zelfs huisartsen komen er niet zelf mee (maar sommige zijn ook geen fan van implanon heb ik begrepen). Ik was er zelf ook erg tevreden mee, maar bij mij was hij echter na 2 jaar al uitgewerkt. Hij is er uitgehaald, maar ik heb nog geen nieuwe laten plaatsen. Wil ik binnenkort wel weer laten doen.

 • #4

  MamaPlaneet (dinsdag, 21 maart 2017 04:37)

  Wat een fijn artikel. Ik heb heel lang getwijfeld over Implanon. Je geeft antwoorden op praktisch al mijn vragen. Goed dat het voor jou werkt. Ik kan me voorstellen dat het een raar gevoel is dat je het voelt als je je arm aanraakt.

 • #5

  Karin (dinsdag, 21 maart 2017 06:56)

  Goed dat je aandacht besteed aan de Implanon! Ik werkte voorheen in de apotheek en er waren ontzettend weinig vrouwen met een Implanon. Bijna driekwart aan de pil en anders spiraal of Nuvaring. Ik gebruik nu niets (condooms) maar dat komt omdat ik nog aan het afvallen ben. Voorheen gebruikte ik de pil en daar kwam ik altijd van aan. Ik twijfel over een koperhoudende spiraal, want daar zitten geen hormonen in.