Normen en waarden bij ons thuis

Kinderen opvoeden, het klinkt zo makkelijk en vaak lijken andere moeders het zo perfect te doen. Toch weet ik zeker dat iedere moeder het wel eens moeilijk heeft met het opvoeden.

Geen een kind is perfect. Ieder kind is wel eens brutaal, chagrijnig, onuitstaanbaar...

 

Ook ik vind opvoeden niet altijd makkelijk. Mijn dreumes van 1.5 is vol op ontdekkingsreis en is mij soms ontzettend aan het uittesten. Mijn kleuter van 4 jaar heeft ineens ontdekt dat hij mama ook kan tegen spreken en heeft op school ook geleerd hoe hij brutaal moet zijn. En dan nog mijn andere kleuter van inmiddels 6 jaar die denkt dat ze alles beter weet als mama. Die mama graag wil helpen met de opvoeding van haar 2 broertjes (ongevraagd dat wel)

 

Dus ja ook ik heb echt wel eens moeite met de opvoeding!

Toch zijn er een aantal dingen die ik mijn kinderen wil meegeven. Waarvan mijn kinderen hoe jong ze ook zijn echt al wel weten.

Want bij ons thuis gelden een aantal normen en waarden. Vandaag bespreek ik er een paar met jullie.

 

Aan het einde van dit artikel zal ik ook vertellen waarom ik dit artikel schrijf...

Respect

Met stip op nummer 1 hebben wij respect voor elkaar bij ons thuis.

En dat houdt niet op thuis ook op school en op alle andere plekken waar wij komen hebben wij respect voor elkaar en voor anderen.

Dat betekend, niet slaan, schelden, schreeuwen en schoppen.

 

Maar dat betekend ook dat wij netjes dankjewel zeggen, elkaar hallo zeggen, alsjeblieft zeggen en dat volwassen mensen aangesproken worden met u.

 

Ook respect hebben voor de natuur vind ik belangrijk. Dingen op de grond gooien? Dat doen wij gewoon niet!

 


Eerlijk zijn

Eerlijk zijn tegen elkaar is ook erg belangrijk. Heb je iets kapot gemaakt? Kan gebeuren! Wel eerlijk vertellen en dan is het allemaal echt niet zo erg.

Is er iets op school gebeurd? Overal valt over te praten zolang het maar eerlijk wordt verteld.

Dat geldt voor de kinderen maar ook voor mij als mama. Ik probeer altijd eerlijk te zijn tegen mijn kinderen. Beloof geen dingen die ik niet waar kan maken en ik doe ook altijd wat ik beloof. 

Eerlijk zijn, belangrijk toch?

 


Verantwoordelijk

Eigenlijk heeft dit te ook te maken met eerlijk zijn.

Heb je iets gedaan wat eigenlijk niet helemaal hoort, wees dan verantwoordelijk en vertel wat er is gebeurd.

Heb je een bende gemaakt? Wees dan ook verantwoordelijk en ruim het zelf op!

Ik wil mijn kinderen dit graag meegeven, zo leren zij probleemoplossend te denken en dit is uiteraard goed voor als zij straks groot zijn.

Dankbaar

Bij ons thuis zijn wij dankbaar voor wat wij hebben. Niet alles kan, een cadeautje? Die krijg je alleen als er een speciale gelegenheid is. Iets duurs? Daar moet echt eerst voor gespaard worden.

We zijn dankbaar voor de spullen die er in huis zijn en hier gaan wij netjes mee om, het hoeft niet kapot want is het eenmaal kapot dan gaat het in de prullenbak en komt er geen nieuwe. (Dit werkt overigens nog niet altijd voor mijn 1,5 jarige dreumes maar ook hem probeer ik dit echt al bij te brengen)

Samen delen

Egoïstisch zijn? Dat kennen wij echt niet bij ons thuis.

Dingen worden gedeeld met elkaar, is de een even met iets aan het spelen? Dan mag de ander daarna, omstebeurt werkt prima!

Ook helpen we elkaar, want dingen samen doen is veel makkelijker!

Opruimen na een drukke dag spelen thuis? Even met zijn allen doen en het is zo klaar!

Maar waarom schrijf ik nu dit artikel?

Gister was ik even aan het rondsnuffelen op Twitter.

Op mijn tijdlijn kwam er ineens een verschrikkelijk filmpje voorbij! Ik jullie de details besparen maar er waren 2 meiden een ander meisje in elkaar aan het schoppen.

En daarom heen stonden allemaal kinderen die aan het juichen waren!!!!

 

Ik werd er echt heel erg misselijk van! Ik kreeg een boos en verdrietig gevoel!!!

 

Waar zijn de normen en waarden van deze kinderen? Naar mijn idee is er dan echt iets niet goed gegaan in de opvoeding!!

 

Ik zou het vroeger niet in mijn hoofd gehaald hebben om iemand in elkaar te slaan en ik zou het ook niet in mijn hoofd gehaald hebben om erbij te staan en te gaan juichen!!!

 

Wij hebben thuis normen en waarden en die gelden al voor mijn dreumes van 1.5 jaar!!!!

Hoe gaan jullie hier thuis mee om? En wat vind jij van dit soort afschuwelijke filmpjes?

Commentaar schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Nicole (woensdag, 15 maart 2017 06:50)

  Die filmpjes lijk ik nooit tegen te komen. Gelukkig maar want ik bekijk ze dan ook niet. Toch denk ik dat het niet helemaal klopt wat je zegt. Ik denk dat iedereen normen en waarden mee krijgt, maar die normen en waarden zijn niet altijd hetzelfde. Er zijn mensen die andere dingen belangrijker vinden en dat geven ze hun kinderen dan ook mee.

 • #2

  Christa (woensdag, 15 maart 2017 07:03)

  Ik heb dergelijke filmpjes nooit gezien, maar ik ben het wel met je eens.
  Hier in huis gelden dezelfde normen en waarden.
  Toch ben ik er wel van overtuigd dat sommige kinderen heel makkelijk te beinvloeden zijn en worden meegesleurd in dergelijke situaties. Daar kun je mijns inziens als ouders niks aan doen.

 • #3

  Kimberly (woensdag, 15 maart 2017 07:08)

  Ik zie die filmpjes ook geregeld zelfs voorbij komen. Echt heel bizar! De manier waarop men met elkaar omgaat en waarop het gedeeld wordt vind ik eng. Het maakt me wel bang voor de toekomst van m'n kind.....

 • #4

  MamaIssues (woensdag, 15 maart 2017 07:15)

  Daar heb je gelijk in Nicole!!!
  Toch denk ik dat als je vanaf het begin leert wat goed en fout is kinderen niet een ander in elkaar slaan...
  Misselijk makend!!

 • #5

  Karin (woensdag, 15 maart 2017 07:27)

  Ik vind zulke filmpjes ook vreselijk. Helaas kunnen tieners onder groepsdruk ineens ander gedrag vertonen dan ze thuis hebben meegekregen. En krijgt iedereen een andere opvoeding mee. Maar dat het misselijkmakend is, dat ben ik geheel met je eens!

 • #6

  MamaPlaneet (woensdag, 15 maart 2017 07:29)

  Je hebt gelijk. Eigenlijk zijn er geen woorden voor dit soort situaties. Net als laatst een soortgelijke situatie op een peuterspeelzaal. Jawel, peuterspeelzaal! Te absurd voor woorden.

 • #7

  Carrière-impuls (woensdag, 15 maart 2017 08:01)

  Mooie normen en waarden. Goed dat je deze meeneemt in de opvoeding!

 • #8

  Nicole (woensdag, 15 maart 2017 08:23)

  Vreselijk zulke filmpjes! Ik kan ze ook echt niet kijken! Waar zijn inderdaad de normen en waarden gebleven! Die probeer ik ook zover dat kan bij een 3 jarige mee te geven! Het is zo'n belangrijk om daar als ouder je best voor te doen!!

 • #9

  Kirsten (woensdag, 15 maart 2017 08:32)

  Vreselijk dat sort filmpjes....ik kan er echt niet naar kijken.... Hoe 'verrot' sommige kinderen al zijn.... Wij vinden normen en waarden ook heel belangrijk thuis.... Beleefd zijn, dankbaar zijn, lief zijn voor elkaar. Heel belangrijk!!

 • #10

  Melanie (woensdag, 15 maart 2017 12:22)

  Ik geef mijn kinderen de zelfde normen en waarden mee als jou. Alleen niet liegen. Hmmm mijn puber probeert zich er toch uit praten door te liegen. Ondanks dat hij beter weet. Wat betreft die filmpjes. Ik ken ze.. Maar om te zeggen dat deze kinderen geen normen en waarden hebben geleerd. Groepsdruk doet een hoop met een kind. Zeker als het wat zwakker in zijn schoenen staat en makkelijk over te halen is.

 • #11

  Sofie Katelijne (woensdag, 15 maart 2017 19:17)

  Verantwoordelijkheid en eerlijkheid zijn bij mij thuis ook belangrijke waarden die ik heb meegekregen. Vind ik sowieso enorm belangrijke pijlers.

 • #12

  Merel (woensdag, 15 maart 2017 19:20)

  Afschuwelijk ja. Maar weet je wat ik ook denk? Toen wij jong waren, gebeurde het ook weleens (vaker)dat kinderen door een groep in elkaar geslagen werden of door een groep vernederd. Alleen zag je het niet. Nu is alles door internet meteen dichtbij. Dat is met heel veel dingen. Kijk naar de misstanden in Azië, waar kinderen voor heel weinig geld aan het werk zijn voor onze kleding. Als je dat ziet is het extra walgelijk.

  Niet om te bagatelliseren trouwens wat je op zo'n filmpje ziet (misschien komt dat zo over). Ik weet iig wel dat als mijn dochter een ander meisje in elkaar trapt, ze thuis diep in de problemen zit.

 • #13

  Dewi (donderdag, 16 maart 2017 06:49)

  Vreselijk die filmpjes. Ik krijg een knoop van in mijn maag en moet aan m'n eugen kids denken. Wij geven ze normen en waarden mee. die echt gewoon normaal en vanzelfsprekend zijn net zoals jij ..helaas krijgen veel andere kids niet de goede en juiste mee ..,

 • #14

  Tania (donderdag, 16 maart 2017 09:21)

  Die filmpjes zijn verschrikkelijk om te zien. Ik kan me helemaal terugvinden in jouw waarden en normen. Wij hebben een zoontje van 3 maand en gaan hem ook zo opvoeden.