Vriendenboekjes Issues

Vast iedere moeder herkend het wel, als je kind eenmaal op de basisschool zit komen er ook vriendenboekjes mee naar huis.

Nu ik 2 kinderen op de basisschool heb, hebben wij soms meerdere vriendenboekjes tegelijk thuis.

Best een werk iedere keer maar toch probeer ik er altijd iets leuks van te maken samen met de kinderen!

 

Ook mijn eigen kinderen hebben een vriendenboekje die de hele klas door gaat. 

Laatst was het boekje van mijn dochter thuis in de vakantie. Ik zat er door heen te bladeren en was een beetje teleurgesteld.

Teleurgesteld hoe sommige ouders zich er makkelijk van af brengen.

Ieder zijn eigen keuze natuurlijk maar ik vind dat best jammer!

Herinnering voor later

Wat is nou eigenlijk het idee achter een vriendenboekje?

Een vriendenboekje is een boekje waar kinderen antwoord kunnen geven op vragen. Vragen als wat wil je later worden, wat is je favoriete kleur etc. Ook een leuke foto mag natuurlijk niet ontbreken een vriendenboekje is immers een mooie herinnering voor later.

 

Vroeger had ik zelf een poëzie album jullie ook? Ik heb hem nog steeds! 

Laats zat ik er in terug te bladeren en wat is het leuk om herinneringen op te halen!

 


Kinderen zelf laten antwoorden

Als wij een vriendenboekje mee naar huis krijgen gaan wij er thuis echt even voor zitten. De bak met potloden en stiften komt te voorschijn en de mooie stickers worden er bij gepakt.

Eerst ga ik met mijn zoon of dochter de vragen beantwoorden. Ik laat ze het echt zelf beantwoorden en schrijf op wat hun zeggen.

In veel boekjes staat mijn wens voor jou:

Bij veel kinderen zie ik dan het antwoord: Dat jij gelukkig wordt.....

Serieus?

Zegt een kind van 4 jaar op die vraag, dat jij gelukkig wordt?

Die van mij niet hoor!

Het antwoord op mijn wens voor jou is bij mijn kinderen iets als: Dat jij superman mag worden of dat je een super mooie race auto krijgt.

Dat soort dingen zijn leuk om later terug te lezen!

 

Persoonlijk maken

Na het antwoorden van de vragen geef ik mijn kinderen de mogelijkheid iets moois te tekenen, wat mooie stickers te plakken en natuurlijk mag een leuke foto niet ontbreken.

Zo wordt een standaard vragenlijst uit een vriendenboekje toch nog een persoonlijk stukje. Iets wat leuk is om later terug te lezen.

Mama's zullen wij beter ons best doen?

Als je een drukke werkdag hebt gehad, thuis komt en best een beetje moe bent snap ik heel goed dat je niet altijd tijd hebt om vriendenboekjes in te vullen.

Maar ze hoeven echt niet de volgende dag terug hoor!

Laat het dan even liggen tot je wel tijd hebt om er iets leuks van te maken.

 

Dus mama's zullen we afspreken dat we vanaf vandaag allemaal even de tijd nemen voor een vriendenboekje?

Omdat dit leuk is voor onze kinderen later als ze groot zijn, omdat het een mooie herinneringen is!


Hoe gaan jullie om met vriendenboekjes?

Commentaar schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Sylvia (dinsdag, 07 maart 2017 10:53)

  Ik vind dat zo leuk vriendenboekjes en poëziealbums. Wij zitten helaas nog niet in die fase. Nouja poeziealbum gaat al in de familie rond aangezien aantal opa's en oma's al aardig op leeftijd zijn. Maar inderdaad laat de kinderen de antwoorden lekker zelf invullen. Veel leuker dan die standaard volwassenen antwoorden. Zo jammer dat bijna niemand er meer de tijd voor neemt.

 • #2

  Vlijtig Liesje (dinsdag, 07 maart 2017 11:09)

  Het valt me op dat je het hebt over de moeders die zich er makkelijk afmaken. Maar moeten die boekjes niet juist door de kinderen worden ingevuld?

 • #3

  Karin (dinsdag, 07 maart 2017 12:50)

  Ik heb mijn poëziealbum en vriendenboekje van vroeger ook nog :D Superleuk om terug te zien! En inderdaad, ook al vul je ieder antwoord met een andere kleur pen in (gelpennen), dan geeft dat al een vrolijk effect. Wij hadden vroeger ook altijd heel veel velletjes schoolfoto's voor in de vriendenboekjes :D

 • #4

  Cynthia (vrijdag, 10 maart 2017 12:48)

  Ik liet mijn kinderen de boekjes zoveel mogelijk zelf invullen. Zij maakten er dan zelf van, wat zij wilden. Ik vond alles al zo vreselijk druk met werk, kids en studie. En school had ook allerlei wensen mbt participatie.

 • #5

  Linda (zondag, 12 maart 2017 10:23)

  Ik moet zeggen dat ik het vooral frustrerend vind hoe lang sommige ouders er over doen om ze in te vullen. Kijk, de volgende dag terug hoeft van mij niet, maar een aantal weken? En dan vind ik het ook weer rot om er naar te moeten vragen.
  Ik probeer altijd wel zelf met onze kleuter alles in te vullen, want het is toch veel leuker om hem zelf te laten antwoorden. En ik heb een stapeltje foto's die ik erbij kan plakken, want dat is toch wel het leukst :)