Niche kiezen voor jouw blog

Je wilt gaan bloggen, weet precies hoe jouw blog er uit moet komen te zien en weet eigenlijk ook wel dat je schrijven heel erg leuk vind.

Perfecte motivatie om een blog te gaan beginnen dus.

Maar hoe kies je nou de niche voor jouw blog en waarom kies je een niche?

Vandaag wil ik hier mijn kijk op delen met jullie en wil ik ook vertellen waarom ik gekozen heb om mamablogger te worden.

Waarom een niche kiezen?

Er zijn heel veel onderwerpen om over te schrijven, je kan er natuurlijk voor kiezen om over van alles en nog wat te schrijven, toch is het fijn voor jouw bezoekers als ze weten wat ze op jouw blog kunnen vinden.

Schrijf je de ene dag over beauty en de andere dag over reizen dan gaan verlies je misschien de beauty fans, dat zou zonde zijn.

Door een niche te kiezen bouw je gauw een vaste groep volgers op. Volgers die zich kunnen vinden in jouw verhaal, die tips en ideeën uit jouw verhaal kunnen halen


Nooit afwijken van je niche?

Dat je nooit over iets anders mag schrijven als je eenmaal een niche hebt gekozen is natuurlijk niet waar. Zo vind ik reizen bijvoorbeeld heel erg leuk en vind ik het ook erg leuk om hier over te schrijven. Door dit te combineren met bijvoorbeeld reisbestemmingen die leuk zijn voor kinderen kan ik toch over reizen schrijven maar blijft het ook bij mijn niche passen.

Ook deel ik wel eens recepten maar dit zijn dan recepten die kinderen ook super lekker vinden, ook dan blijf ik dus weer bij mijn niche

 

3 tips om een niche te kiezen

 • Kies iets waar je nooit over uitgepraat raakt. Zo raak ik nooit uitgepraat over mijn kinderen, over het opvoeden van mijn kinderen en alles wat daarmee te maken heeft.
 • Kies iets waar je veel over weet. Bezoekers komen vaak om tips of ideeën op te doen op een blog als jij over iets schrijft waar je veel over weet gaat het een stuk makkelijker.
 • Kijk naar andere bloggers in de niche die je kiest. Hoeveel andere bloggers zijn er al? Pas ik er tussen? Kan ik mijzelf onderscheiden?

Waarom ben ik Mamablogger geworden?

Er zijn al heel erg veel mamabloggers, waarom heb ik dan toch dit niche gekozen?

Eigenlijk met de simpele redenen als die ik hier boven heb gegeven. Ik raak niet over mijn kinderen uitgepraat, ik wil andere mama's inspireren met mijn eigen ervaringen en ik vind het gewoon heel erg leuk om over kind gerelateerde dingen te schrijven.

 

Ook denk ik dat het erg belangrijk is iets te kiezen wat je echt leuk vind, ook al zijn er al zoveel andere bloggers als jij over iets schrijft wat jouw passie is of iets waar je erg veel van weet dan val je vanzelf wel op tussen de andere!

Ga dus vooral voor iets wat dicht bij jou zelf staat

Mijn beste tip voor iedereen die wil beginnen met bloggen..

Ga voor iets wat dicht bij jou zelf staat!

Zo hou je het bloggen zeker vol en blijf je het ook leuk vinden!


Wat is jouw beste tip om een niche te kiezen?

Commentaar schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Marieke (zaterdag, 04 maart 2017 07:21)

  Wat geef je toch fijne tips aan (nieuwe) bloggers!

 • #2

  Christa (zaterdag, 04 maart 2017 07:24)

  Ik sluit me bij bovenstaande aan.
  En hoe is die slogan ook alweer?
  "Als je maar lang genoeg gewoon blijft, wordt je vanzelf bijzonder!"

 • #3

  Karin (zaterdag, 04 maart 2017 07:27)

  Leuk artikel! Ben het er helemaal mee eens. En denk dat je uiteindelijk vooral voor jezelf moet bloggen, omdat je het zelf echt leuk vind! Teveel focus op hoeveel lezers en volgers kost alleen maar energie en dat kun je juist zo goed gebruiken om te schrijven �

 • #4

  Cynthia (zaterdag, 04 maart 2017 07:54)

  Ik heb een wat bredere niche. Ik schrijf over alles wat mij bezig houd. Ik denk dat je zelf vooral moet kiezen waar jij blij van wordt. Je geeft fijne tips aan de nieuwelingen!

 • #5

  Melanie (zaterdag, 04 maart 2017 08:22)

  Goeie tips voor newbees

 • #6

  Dewi (zaterdag, 04 maart 2017 11:01)

  Zeker! Maar vooral wat je leuk vindt om tedoen. Xx

 • #7

  Ilse van Kreanimo (zaterdag, 04 maart 2017 19:52)

  Ik ben mijn eigen niche ;)
  Ik heb lang een persoonlijke blog gehad en een niche blog apart, maar dat werkte niet meer.
  In twee blogs tijd steken was enorm moeilijk.
  Kreanimo is nu een omni-blog, waar heel veel kan.
  Maar ik ben zelf ook een duizendpoot, ik ben creatief, ik ben mama, leerkracht, vrijwilliger, renovotor... dus ben ik mijn eigen niche geworden.

  Maar ik begrijp wel wat je wil zeggen en ik vind het wel goede tips. Het is gewoon belangrijk dat je jezelf blijft! Dat voelen je lezers wel!

 • #8

  Fallon Christy (zondag, 05 maart 2017 08:19)

  Ik heb niet echt een niche. Ik heb een persoonlijke blog waarop ik schrijf over mijn grootste passies. Reizen, nieuwe restaurants ontdekken, koken, lifestyle. Ik wil namelijk niet aan één onderwerp vast zitten, want dan vind ik het al snel niet meer leuk.

 • #9

  Eke (zondag, 05 maart 2017 10:00)

  Ik ben gestart met beauty, maar de persoonlijke artikelen worden het beste gelezen. Maar vind het ook lastig om enkel persoonlijk te bloggen, vind ik privétechnisch minder.

 • #10

  irma ten napel (zondag, 05 maart 2017 10:04)

  Ik heb een heeeeele brede niche, want ik vind ook gewoon heel veel dingen leuk ;-)

 • #11

  Linda (zondag, 05 maart 2017 10:58)

  Inderdaad, kies je niche vooral als je die leuk vindt :) Maar laat je er ook vooral niet door tegenhouden. Ik heb de laatste tijd veel over meer inspirationele zaken geschreven dan over mijn kinderen. Heb dus bewust gekozen voor een blog over mij en over kinderen. Soms lijkt het of ik twee doelgroepen heb, maar eigenlijk ben ik dus gewoon mijn eigen niche ;) En uiteindelijk komt het altijd wel weer ergens bij elkaar.

 • #12

  Lisette (zondag, 05 maart 2017 15:32)

  Lastig hè! Ik ben "gewoon" begonnen met bloggen want ik kon geen niche kiezen. Uiteindelijk ben ik beland in een lifestyle blog met een inspirerende twist. Zo kan ik over mijn leven bloggen en hoef ik niet bang te zijn dat er dingen buiten mijn niche vallen!! Haha. Mooie blog heb je!

 • #13

  Tania (zondag, 05 maart 2017 15:44)

  Interessante tips! Ik heb een beautyblog en toen ik zwanger was en nu mama ben schrijf ik maandelijks 1 persoonlijk artikel over mijn zoontje

 • #14

  Kim (zondag, 05 maart 2017 17:01)

  Goed artikel, inderdaad is een doel voor ogen houden heel belangrijk.

 • #15

  Linda | travellers of the world (zondag, 05 maart 2017 19:13)

  Handig artikel voor als je een blog wilt starten! Voor mij was de niche waarin ik wilde bloggen al heel snel duidelijk; reizen, dat is namelijk echt mijn passie en vind ik ook echt het leukste om te doen. Alleen zo nu en dan mag er ook best iets persoonlijks op, dat maakt een blog ook meer eigen, maar ik zorg er wel voor dat het altijd goed aansluit en past bij mijn blog en dus niche. Handig artikel heb je in ieder geval geschreven :)

 • #16

  Patricia | TwijfelMoeder (dinsdag, 07 maart 2017 14:33)

  Als je een niche kiest, moet dat inderdaad dicht bij jezelf blijven. Maar zorg in die niche ook voor iets onderscheidends. Je kunt inderdaad het zoveelste mamablog starten, maar waarom zouden ze dan jouw blog moeten lezen, terwijl er al zoveel mamablogs zijn. Kortom: zoek naar het onderscheidende vermogen.

 • #17

  Beauty Treasures (zaterdag, 11 maart 2017 08:20)

  Hier hetzelfde, maar dan over beauty! Ik geraak er niet over uitgepraat en ik heb heel wat kennis en ervaring zelf opgebouwd door de jaren heen. Waardoor ik het idee heb mensen effectief te kunnen informeren. Plus bloggen is gewoon super tof om te doen.