Bewegen jullie genoeg?

Afgelopen week stond ik bij het schoolplein te wachten totdat mijn kinderen uit school kwamen. Ik was best vroeg dus ik ging lekker in het zonnetje staan het was namelijk heel erg mooi weer.

Ik was eens aan het rond kijken en het verbaasde mij heel erg hoeveel mensen hun kinderen met de auto op kwamen halen.

Ouders die altijd met de auto komen, waarvan de kinderen altijd achterin de auto worden gezet.

Uiteraard snap ik dat het soms niet anders kan, of als het vies weer is snap ik het ook dat je met de auto komt.

Maar als het eindelijk weer eens mooi weer is, als het zonnetje schijnt is het dan niet beter om lekker de kinderen lopend van school te halen of misschien op de fiets?

Te weinig beweging

Bijna alle kinderen hebben tegenwoordig een tablet. (mijn kinderen ook) Super fijn vind ik dat want als ik bijvoorbeeld aan het koken ben mogen de kinderen even rustig op de I pad zodat ik de tijd heb om het eten klaar te maken.

 

Wat wel een valkuil is van een tablet is dat kinderen er te lang op zitten.

Meteen na schooltijd naar de I pad rennen en er de rest van de middag niet meer af komen.

 

Kinderen bewegen in deze tijd te weinig, en dat is super zonde!

 


Maar mijn kinderen zitten op een sport...

Ook al zitten jouw kinderen 1 keer per week op een sport, dan bewegen zij nog niet genoeg. Tussen de 4 en 14 jaar groeien kinderen heel veel.

Door veel te bewegen worden zij motorisch beter en is er ook minder kans op overgewicht.

Per dag moet een kind sowieso 1 uur bewegen.

Dit betekend dat een kind er moe van moet worden. Dit hoeft niet perse met een sport te zijn maar kan ook door lekker buiten te spelen/rennen of misschien wel lekker samen een stuk fietsen.

Je kind lopend of fietsend van school halen helpt dus al een stuk!

 


Tips om samen meer te bewegen

Als het buiten regent dan is het natuurlijk een stuk lastiger om aan genoeg beweging te komen, maar zodra het droog is kan je gewoon lekker naar buiten! 

Een aantal tips om genoeg te bewegen:

 

 • Haal de kinderen lopend of op de fiets van school, stop onderweg nog even bij een speeltuintje en laat ze nog even alle energie kwijt raken
 • Ga samen lopend boodschappen doen 
 • Super simpel maar ga lekker samen buiten spelen, naar de speeltuin of heb je en hond? Heerlijk wandelen met de hond. 
 • Samen voetballen of tennissen
 • Werk samen in de tuin, zo ben je lekker buiten maar bewegen jullie ook
 • Doe klusjes in en rondom het huis. (kinderen vinden dit echt prachtig)
 • Zet een muziekje op en ga een half uurtje samen dansen, gegarandeerd succes!

Waarom dit artikel

Ik ben absoluut geen gezondheids of sport freak, wij houden ook van fast food op zijn tijd en lekker samen chillen op de bank en een filmpje kijken? Ook dat vind ik echt heerlijk!

Toch ben ik wel altijd bewust bezig met bewegen.

Ik wil zelf genoeg bewegen, ik voel dat ik daar energie van krijg. Als ik lekker een uurtje naar buiten ben geweest met de hond of een heerlijke fietstocht heb gemaakt voel ik mij daarna een stuk fijner.

 

Dit wil ik mijn kinderen ook meegeven.

Waarom met de auto naar school als je ook kan fietsen of lopen, dat is heel erg gezond.

Sommige dingen kan je al vroeg bij brengen, ik denk dat, dat erg belangrijk is.

Zeg eens eerlijk.. Bewegen jullie genoeg?

Commentaar schrijven

Commentaren: 20
 • #1

  Nicole (woensdag, 22 februari 2017 08:22)

  Nee.. ik ben echt wel lui zeg maar.. � en bij ons in de polder is er een perfect rondje te maken.. ik zou het zoiezo moeten doen om een beetje van m'n zwangerschaps kilo's af te komen.. en dan kan Veerle gewoon makkelijk mee op d'r loopfiets.. mooi bedacht allemaal in m'n hoofd he... nu nog gaan doen!

 • #2

  Sylvia (woensdag, 22 februari 2017 08:38)

  Ja ik denken dat wij wel redelijk goed bewegen. Elke dag proberen we altijd een uur te wandelen Zoë ook of mee op de driewieler. Dan sluiten we meestal af in de speeltuin. Smiddags gaan we meestal even samen dansen op kinderliedjes. Of we gaan naar het strand (rennen/spelen/etc) Wij hebben natuurlijk wel het voordeel van 80%mooi weer dus dat scheelt natuurlijk ook enorm. Leuke en goed artikel! Ik vind inderdaad ook dat veel van de jeugd te weinig beweegt waar wij vroeger als het ware naar buiten werden geschopt om te gaan spelen gaan de kinderen nu meer tv kijken en spelletjes op de ipad spelen. Helaas is de tijd van lekker ravotten en boompje klimmen voorbij

 • #3

  Sofie Katelijne (woensdag, 22 februari 2017 08:42)

  Ik ken ook genoeg mensen die zelfs de auto nemen om naar de bakker te gaan, twee straten verder.. ik fiets veel dus das sowieso een beetje mijn soort beweging :)

 • #4

  wendy (woensdag, 22 februari 2017 08:44)

  Ik heb ook altijd een excuus om het niet te doen. Door je artikel zit het nu weer effe in mijn hoofd. Misschien komt het er toch wel van....

 • #5

  Linda (woensdag, 22 februari 2017 08:46)

  Ik kan wel zeggen dat ik te weinig beweeg. ik breng mijn kinderen ook met de auto maar dat is meer omdat ik daarna door moet naar mijn werk. Op de dagen dat ik vrij ben kies ik soms toch ook voor de auto, omdat mijn jongste een weglopertje is.
  Ik probeer ze wel genoeg te laten bewegen. En met slecht weer vinden ze een indoor speeltuin ook fantastisch. En ikzelf? ik wandel elke middag in mijn pauze minimaal een half uur ;)

 • #6

  Dewi (woensdag, 22 februari 2017 08:51)

  Helemaal waar! Ik zie dat ook bij ons op school.. Ik woon op nog geen 5 min lopen van school. We lopen dus altijd. De meiden willen ook weleens op de fiets. De fietsen uitde schuur halen duurt nog langer dan het stukje lopen. Ik zie heel veel ouders, ook uit mijn wijk?!? de auto pakken ..Pff Mijn meiden sporten allebei 2x in de week... ik vind bewegen heel belangrijk.. leuk stukje Marileen X

 • #7

  Kirsten (woensdag, 22 februari 2017 09:05)

  Ik ben zo'n moeder die haar kind met de auto brengt. Alleen is dat omdat ik daarna meteen door moet naar mijn werk :) Maar als het droog is en ik ben vrij, dan laat ik de mannen op de fiets naar school gaan (wel op de stoep want rond spitstijd is het echt heel druk op de weg) en loop/ren ik er achteraan :)

 • #8

  Priscilla (woensdag, 22 februari 2017 10:19)

  Wij gaan altijd met de fiets naar school aangezien ik geen auto rijd! Regen, sneeuw.. we ploeteren er doorheen. Maar in de zomer is het inderdaad heerlijk!

 • #9

  Jamey Herben (woensdag, 22 februari 2017 11:13)

  Eerlijk is eerlijk... Ik beweeg veel te weinig :(

 • #10

  Tania (woensdag, 22 februari 2017 13:01)

  Ik moet toegeven dat ik veel te weinig beweeg. Enkele jaren fietste ik heel veel maar sinds ik mijn vriend ken is dat stil gevallen. Vorig jaar zijn we beginnen fitnessen maar door gezondheidsredenen ben ik gestopt. Nu ben ik 2 maand geleden bevallen en heb extra kilo's en zoveel meer die weg mogen.

 • #11

  Cynthia (woensdag, 22 februari 2017 13:05)

  Met 3 á 4 keer per week naar de sportschool gaan beweeg ik genoeg. En ik merk dat ik mijn kinderen ermee inspireer. Ze hielden allebei niet van sport. Maar de oudste is nu volop bezig ermee. De jongste volgt ook nog wel!

 • #12

  Karin (woensdag, 22 februari 2017 14:17)

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik beweeg voldoende, Suus is nu nog klein maar we gaan het haar zeker bijbrengen. Een nadeel is dat we buitenaf wonen, dus als het een keer regent, heb je het buitenaf dubbel en dwars met wind en alles, minder 'beschutting'. Maar als het gewoon droog is, dan wandelen we met Suus in de wandelwagen en straks als ze wat beter kan zitten, ook samen op de fiets!

 • #13

  Els (woensdag, 22 februari 2017 17:56)

  Vroeger... ging ik altijd met de fiets.. Helaas heb ik nu een auto en pak ik die vaker, ook omdat mijn fiets stuk is... NIet zo goed ;-).

 • #14

  Jamie (woensdag, 22 februari 2017 18:35)

  Ik ben sinds 2 maanden weer flink aan het sporten, en ben 3x in de week in de sportschool te vinden. Ik volg het schema van Kayla Itsines. Een aanrader!

 • #15

  Jill (woensdag, 22 februari 2017 18:43)

  Ja, ik vind dat ik genoeg beweeg.. 4 keer per week ben ik te vinden in de sportschool.
  Ik werk inmiddels ik het onderwijs op Curaçao, waar de kinderen echt noodgedwongen naar school gebracht moeten worden, maar in vergelijking met Nederland, krijgen de kinderen helemaal weinig beweging. Er wordt hier verwacht dat de kinderen stil zijn en blijven zitten gedurende de gehele dag. Ik vind, als leerkracht, dat je dit niet van kinderen kan verwachten. Daarom organiseer ik geregeld buitenactiviteiten met een sport of spel element, waardoor de kinderen gaan bewegen. Gym kennen ze hier niet echt (als er tijd is, maximaal 45 minuten per week).

  Ik vind het ronduit belachelijk dat kinderen niet meer kind kunnen zijn en lekker kunnen rossen. Ik probeer dit wel te stimuleren als leerkracht.

  Dus terugkomend op jouw verhaal: wat betreft kinderen, ja! Zij krijgen zeker te weinig beweging.

 • #16

  Malou | Blonde Blossom (woensdag, 22 februari 2017 19:49)

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Het is inderdaad heel belangrijk om genoeg te bewegen, zeker als je nog groeit.

 • #17

  irma ten napel (woensdag, 22 februari 2017 19:58)

  Oooo confronterend! Ik beweeg echt niet genoeg, vooral met die weer niet! We wonen niet echt dicht bij het dorp (40 minuten lopen denk ik) dus 'even' lopend naar het dorp lukt niet. Zodra het zonnetje schijnt zijn we wel altijd in de tuin te vinden :D

 • #18

  Mamavantweeblog (woensdag, 22 februari 2017 20:23)

  Oh ik ben er zeker van dat ik genoeg beweeg aangezien ik een actieve job heb maar sowieso zou extra beweging nog beter zijn! Leuk artikel!

 • #19

  Eva (woensdag, 22 februari 2017 20:37)

  Hopelijk snel weer zonnetje! In de zomer leven we praktisch buiten, veel wandelen enzo!

 • #20

  Marieke (donderdag, 23 februari 2017 04:15)

  Wauw! Die komt binnen! Ik ben zo'n moeder die haar kind met de auto naar school toe brengt. Nu zit onze school in een andere wijk, dus heb ik een goede smoes. Maar zodra mijn fiets is nagekeken en het mooi weer is, ga ik zeker op de fiets naar school toe.
  Daarnaast kan ik niet wachten tot het weer lekker weer wordt, zodat we na het eten met zijn allen een rondje kunnen gaan lopen/fietsen.