10 tips om weeën op te vangen

Als je zwanger bent weet je dat het moment gaat komen dat je moet bevallen. De een is hier heel rustig onder en een ander vind dit best spannend of ziet er zelfs tegen op.

Vandaag geef ik 10 tips hoe je om kunt gaan met weeën. Natuurlijk is iedereen anders dus niet alles zal voor iedereen even goed werken maar wie weet zit er ook wel een goede tip voor jou tussen!

1. Begin niet bij de eerste kramp

Op het einde van de zwanger is het allemaal erg spannend. Bij iedere kramp denk je, zou het dan nu zo ver zijn?

Soms trekt het na een paar uurtjes weer weg, helaas dan is het nog niet zo ver.

Maar..

Als het echt zo ver is dan voel je dat wel! Toch is mijn tip, begin niet vanaf de eerste kramp te denken dat het snel zal komen, dan kan het namelijk nog een hele tijd duren!


2. Zoek afleiding

Naar aanleiding van wat ik hier boven schreef is mijn tip dan ook zoek afleiding. Misschien moet je nog wat dingetjes inpakken in je vluchtkoffer als je in het ziekenhuis wil bevallen. Ga dit dan nu rustig doen.

Of zet netflix op en ga je favoriete serie kijken!

Mijn verloskundige zei destijds dat misschien een appeltaart bakken een idee is? Als je er nog puf voor hebt zeker doen! Heb je een lekkere taart voor de kraamvisite ;)

Probeer vooral niet teveel op de weeën te focussen 


3. Lekker douchen

Heb je vanaf het begin meteen best hevige krampen? Ga dan nog even lekker onder de douche staan, echt dit helpt! Je lichaam reageert hier op en kan dan ontspannen.

Ik heb zelf bij alle 3 mijn bevallingen een hele tijd onder de douche gestaan, zo kon ik de weeën goed opvangen

4. Zorg goed voor jezelf

Geef vooral zelf heel goed aan hoe jij je voelt, heb je een drukke partner om je heen om dat hij stiekem ook heel zenuwachtig is? Dan mag je hem best even weg sturen of zeggen dat hij rustig moet zijn!

Heb jij mensen uitgenodigd om bij de bevalling te zijn maar vind je dit toch te druk? Geef dit dan ook aan!

Het is jouw bevalling, jij moet dealen met de pijn goed voor jezelf zorgen is dus echt belangrijk

5. Eet geen gekruid voedsel

Zijn je weeën net begonnen en heb je nog zin in wat te eten? Neem dan niet te gekruid voedsel of vet voedsel. Dit kan je tijdens de bevalling echt heel erg dwars komen te zitten. Veel vrouwen worden door de pijn misselijk als je dan te zwaar hebt gegeten is de kans groot dat alles er tijdens het persen weer uit komt, niet fijn dus!

6. Bel nog niet iedereen op

Vaak is de eerste reactie als de bevalling begint om iedereen te bellen dat het begonnen is. Stel dit nog even uit. Misschien duurt het nog wel een hele tijd en krijg je dan allemaal berichtjes van mensen of het al zo ver is, best irritant!

Ik zou zeggen laat iedereen het pas weten als je kindje er is

7. Zoek een fijne positie

Als de weeën heftiger worden is het fijn voor jezelf om een fijne positie te vinden waarin jij de weeën het beste op kunt vangen.

Misschien is dit wel op handen of knieën of misschien wil je liever rond wandelen? Het mag allemaal, jij bent de baas tijdens de bevalling!

Ik zelf vond het het fijnste om op mijn linker zij te liggen. Zo stil mogelijk en helemaal in mijzelf gekeerd. Als je op je linkerzij ligt is de bloedsomloop trouwens ook het beste!

8. Een heet washandje

Tijdens het persen kan je een heel branderig gevoel hebben. Met een heet washandje kan je deze pijn een beetje verzachten. Dit is erg fijn!

Als je thuis bevalt zorg dan dus dat je wat washandjes klaar hebt liggen en als je in het ziekenhuis bevalt kan je hier gewoon om vragen

9. Elke wee is er 1

Het is echt zo! Iedere wee is er 1 en iedere wee brengt jou ook weer een stukje dichterbij je kindje. Als je op die manier je weeën weg puft weet je waarom je het doet, het geeft je een stukje doorzettingsvermogen!

10. Het is jouw bevalling!

Het wordt altijd gezegd maar het is ook echt het geval.

Jij moet bevallen, het is jouw bevalling. Zorg dus dat je goed aangeeft wat je wel of niet wil en wel of niet kan.

Lukt het even niet? Zeg dit dan tegen de verloskundige dan kan zij samen met jou naar een manier zoeken dat het wel lukt.

Denk aan jezelf!

Heb jij nog goede tips om weeën op te vangen?

Commentaar schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Kimberly (maandag, 30 januari 2017 10:35)

  Ruggenprik � Hahaha maar ook idd op m'n linkerzij liggen en fantaseren over een onbewoond eiland waar ik zonder weeën met m'n gezinnetje aan het genieten was. Hielp me wel gelukkig.

 • #2

  Leonie van Mil (maandag, 30 januari 2017 12:27)

  Goeie tips. Afleiding zoeken werkt echt perfect en verder heb ik veel gehad aan mijn ademhaling. Vooraf heb ik mij heel erg verdiept in mijn ademhaling. Door daar mij er op te focussen, kon ik heel goed de weeen wegpuffen en tegelijkertijd concentreerde ik mij niet op de pijn

 • #3

  Dewi (maandag, 30 januari 2017 13:05)

  Goede tips! Bij mij ging het allemaal zo snel, dat ik in paniek raakte. Ademhaling heeft bij mij wel goed geholpen

 • #4

  Cynthia (maandag, 30 januari 2017 15:26)

  Elke bevalling is anders. Ga er open in en laat het komen. Bij mijn tweede ben ik in de pijn gedoken en belandde in mijn eigen wereld. Bij de eerste wist ik niet wat me overkwam..

 • #5

  Melanie (maandag, 30 januari 2017 21:46)

  Goeie tips. Tijdens mijn laatste zwangerschap heb ik tussendoor mijn kinderen nog uit school gehaald. Als dat geen afleiding is. Lol.

 • #6

  Karin (woensdag, 01 februari 2017 11:16)

  Ik ben ingeleid, eerst met een ballon waardoor ik geen weeën kreeg en daarna kreeg ik een veter. Die veroorzaakte wel weeën die ik prima kon opvangen door puffen. Maar toen ik eenmaal aan de weeënopwekkers lag, was er geen houden meer aan en had ik weeën van 4,5 minuut, 20 seconden pauze en weer zo'n lange wee. Ik lag te kronkelen in het bed en kon er helemaal niets mee. Ruggenprik erin en daar was ik weer. Zou het de volgende keer zo weer doen :D