Voorkeurshouding baby

Als je net mama bent leer je in een paar dagen heel erg veel.

Hoe geef ik borstvoeding of hoe maak ik op de juiste wijze een flesje klaar?

Hoe doe ik mijn kindje in bad

Hoe maak je de oogjes van je kindje schoon

En buiten deze dingen om moet je natuurlijk ook heel erg aan elkaar wennen. Je moet een ritme vinden en dan ben je ook nog eens heel erg moe door alle slapeloze nachten.

 

De kraamverzorgster helpt jou met zoveel mogelijk dingen zodat je na een week de meeste dingen weet en het zelf kan.

Wat vaak vergeten wordt te vertellen is dat een baby een voorkeurshouding kan ontwikkelen.

Wat is dit precies en wat kan dit veroorzaken?

Het begint al in de buik

Een voorkeurshouding begint al in de buik. Baby's hebben ook in de buik al een favoriete houding. Dit heb je waarschijnlijk ook wel gevoeld doordat je schopjes vaak op de zelfde plek kreeg.

Als jouw kindje in de buik vaak met het hoofdje naar links lag is de kans erg groot dat als het geboren is ook graag slaapt met het hoofdje naar links


Hoe voorkeurshouding herkennen?

Als je de voorkeurshouding van jouw kindje al vroeg ontdekt is dit allemaal maar heel erg fijn want dan kan je er ook wat aan doen!

Hoe herken je deze houding?

Als je jouw kindje in bed of box legt kijk dan naar welke kant jouw kindje zijn/haar hoofdje legt. Is dit telkens naar de linkerkant dan is dit dus de voorkeurshouding.

Hoe voorkom je een voorkeurshouding?

Zodra je ziet dat jouw kindje een voorkeur heeft is het belangrijk hier meteen mee aan de slag te gaan (ook als jouw kindje geen voorkeurshouding heeft is het toch goed ook deze tips toe te passen)

 

Leg jouw kindje iedere keer op een andere kant in bed. Dus de ene keer met het hoofdje aan de rechter kant en de andere keer weer aan de linker kant.

Ook tijdens het voeden (vooral als je flesvoeding geeft want met borstvoeding wissel je dit al af) is het belangrijk dit steeds om te wisselen.

 

Als je jouw kindje in de box legt kun je het ook om en om op een andere zij leggen. Omdat jij er dan bij bent mag je kindje best even op zijn/haar zij liggen.

 

Het is ook belangrijk dat je jouw kindje een paar keer per dag (dit kan al meteen vanaf dag 1) op zijn/haar buik legt. Zo kan jouw kindje goede nekspieren ontwikkelen dit helpt ook mee om de voorkeurshouding te verhelpen.

Wat als je de voorkeurshouding te laat ontdekt?

Geen paniek!

Ook ik ontdekte het bij mijn dochter te laat. Zij was mijn eerste kindje en helaas had niemand mij verteld over een voorkeurshouding en wat dit kon veroorzaken.

Ik had geen idee!

Gelukkig heeft het consultatiebureau mij hierop gewezen en kon ik er mee aan de slag.

 

Als jouw kindje dus een voorkeurshouding heeft kan het zijn dat het hoofdje een beetje afgeplat raakt aan een kant.

Dit zie je misschien zelf niet meteen (maar vaak als je wat beter kijkt zie je het zelf ook)

De schedel van jouw kindje groeit dan dus scheef.

Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom is het belangrijk dat je daarom hiermee aan de slag gaat.

 

Laat jouw kindje veel op zijn buikje liggen, leg het iedere keer anders in bed en ook bij het voeden zoals ik hierboven ook omschreef moet je opletten.

 

Als het hoofdje van jouw kindje echt al wel plat is zou ik een paar dagen achter elkaar jouw kindje op de andere kant laten slapen, je zal zien dit helpt echt!

Een helmpje?

Misschien heb je het wel eens gezien, een baby met helmpje.

Dit kindje heeft dan een scheef hoofdje en moet voor een bepaalde tijd een helmpje dragen zodat het hoofdje weer mooi recht kan groeien (meestal is dit 6 maanden)
Tegenwoordig proberen ze een helmpje zoveel mogelijk te voorkomen door het probleem al zo vroeg mogelijk aan te pakken en eventueel met behulp van fysio.

De kosten voor een helmpje worden ook niet meer vergoed wat het helaas erg duur maakt. 

Wees dus alert

Mijn tip is dus vooral wees alert!

Zorg dat jouw kindje iedere keer op een andere zij slaapt en voorkom het afplatten van het hoofdje.

Heb je nog vragen?

Wil je graag nog meer weten of wil je graag tips?

Stuur mij dan een mailtje:

info@mamaissues.nl

Heeft jouw kindje een scheef hoofdje gehad?


Commentaar schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Dewi (dinsdag, 03 januari 2017 08:03)

  Ja Olivia had ook een voorkeurshouding , haar hoofdje steeds maar naar links. Ik zag het al heel snel. Ze heeft vanaf vijf weken totdat ze een maand of 11 was, 1x in de week bij de fysio gelopen (gelegen;) gelukkig hoefde ze geen helmpje en is het goedgekomen, Veel oefeningen gedaan.,,

 • #2

  Vlijtig Liesje (dinsdag, 03 januari 2017 11:27)

  Wij hadden op een gegeven moment zo'n pyramide kussen waar we de baby tussen legden en dan elke keer een andere kant op. Maar ik weet niet of die nog bestaan.

 • #3

  sheila (donderdag, 05 januari 2017 17:45)

  Mijn zoontje had een voorkeurshouding en ik was er erg alert op. Bij het CB wilden ze het even aankijken, maar ik heb direct de fysio gebeld. Dat is echt de beste tip die ik iedereen kan geven. Direct bellen en een afspraak maken. Die kleine dingen (speeltjes aan een bepaalde kant hangen) helpt echt niet, als het iets lichamelijks is.. En als je kind jonger dan 2 is, komt de kinderfysio therapeut gewoon bij je aan huis. De beste tip ooit. Binnen 3 behandelingen was het helemaal opgelost. Dus een helmpje kan eenvoudig voorkomen worden. Goed dat je er over schrijft.