In het buitenland naar het ziekenhuis

Via deze post wil ik jullie alert maken over er wat er kan gebeuren als je in het buitenland in het ziekenhuis belandt.

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen op vakantie, doordat vakanties steeds goedkoper worden gaan wij er massaal ook verder op uit.

Maar tijdens je vakantie kan er zomaar ineens wat gebeuren waardoor je naar het ziekenhuis moet, en dan?

Ik vertel hierbij mijn persoonlijk verhaal en wil jullie ook een aantal erg belangrijke tips mee geven.

Alweer 3 jaar geleden gingen wij met de hele familie een weekje op vakantie naar Turkije. Iedereen had er ontzettend zin in en we hadden dan ook een erg mooi all inclusive hotel uitgekozen met alles er op en er aan.

Het was een vakantie om lekker niks te doen en te genieten van het mooie weer.


De eerste paar dagen was het heerlijk genieten. Lekker zwemmen, eten en genieten van elkaar want zo vaak kwam het niet voor dat de hele familie samen was.

Maar op dag 5 kreeg mijn zoon die toen nog maar 1,5 jaar oud was ineens last van uitslag. Best vervelend maar ik dacht al gauw aan zonneallergie.

Er was een dokter aanwezig in het hotel (of iemand die zich voor deed als dokter, ik weet het nog steeds niet) Deze meneer keek even naar mijn zoontje en zei dat het inderdaad zonneallergie was. Hij gaf de naam van een zalfje wat we op konden halen bij de apotheek een stukje verderop.

In Turkije is een apotheek zoiets als wij een drogist zien dus erg deskundig advies hoef je daar ook niet te verwachten.

Ik heb mijn zoontje ingesmeerd met het zalfje, maar helaas het hielp niet.

 

2 dagen later (een dag voor dat wij weer zouden vertrekken richting Nederland) zat hij ineens compleet onder de uitslag en had hij hoge koorts! Ik schrok hier erg van en wilde weer de dokter bezoeken maar omdat het zondag was, was hij niet aanwezig.

Bij de receptie van het hotel vroeg ik of ik ergens anders een dokter kon vinden en deze meneer stuurde mij naar mijn kamer en zei dat hij iemand zou sturen.

Na ongeveer een half uurtje kwamen er 2 ambulance broeders mijn kamer binnen.

Huh? Ik had toch gevraagd om een dokter? Hoezo krijg ik nou ineens 2 ambulance broeders?

Maar goed ik dacht hier niet zo bij na en was al lang blij dat er iemand naar mijn zoontje wilde kijken want die werd met het uur zieker.

Ze namen zijn temperatuur op en deze was echt veel te hoog. U moet mee met ons naar het ziekenhuis.

Ik schrok hier heel erg van! Een aantal spulletjes gepakt, paspoort, verzekeringsspullen en daar ging ik dan mee in de ambulance naar?

Ik had geen idee waar naar toe!

 

Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen werden we meteen geholpen. Mijn zoontje werd gecontroleerd en moest meteen aan het infuus om vocht binnen te krijgen.

Ik verstond er allemaal niks van en er was helemaal niemand die engels sprak maar ik begreep wel wat ze bedoelde.

Er kwam een zuster aan en wilde het infuus prikken. Dit lukte niet, na 4!!! keer proberen wilde zij het proberen in zijn voetje. Ook dit lukte niet.

Je kan je voorstellen dat mijn zoontje na 5!!! keer mis prikken helemaal over zijn toeren was. Ze wilde nogmaals prikken maar heb toen hard stop geroepen.

Ze deed alsof ze mij niet begreep en wilde nogmaals prikken en heb toen haar hand aan de kant geduwd.

Ze was erg boos en liep weg en kwam terug met een dokter. Ook deze dokter begreep niks van wat ik zei.

In de tussen tijd heb ik gebeld met de reisleiding, deze kon niet komen zei hij. Maar ineens stond hij binnen 10 minuten toch bij mij in het ziekenhuis.

Wat was ik blij zeg! Eindelijk iemand die voor mij kon vertalen.

Ik legde uit dat ik het niet normaal vond dat iemand 5 keer mis prikte en dat ik geen infuus meer wilde.

De reisleiding legde mij uit dat ze mijn zoontje in het ziekenhuis wilde houden en dat we en paar dagen moesten blijven.

Een paar dagen blijven dacht ik? Ik ga morgen terug naar Nederland! en ik ga daar wel naar een dokter!

De dokter was het hier niet mee eens maar gaf mijn zoontje nog iets tegen de koorts en toen moest ik formulieren tekenen dat het mijn eigen risico was dat ik mijn zoontje mee nam naar huis.

 

Inmiddels was het al midden in de nacht en mochten we naar huis. Maar moesten we eerst nog wel even langs de receptie van het ziekenhuis om te betalen.

EEN REKENING VAN 850 EURO!!!!

Gelukkig had ik wel een reisverzekering maar je moet dit bedrag dus wel eerst voorschieten!

Waarom de rekening zo hoog was? Door de ambulance!!! En door het infuus!

Welk infuus? Hij heeft niet eens een infuus gehad!!

By the way ik had niet eens om een ambulance gevraagd!

Gelukkig kon ik dit bedrag betalen, stel je voor dat je het geld op dat moment niet hebt, dan laten ze je echt niet gaan!

 

De volgende dag werden wij al vroeg opgehaald om terug te gaan naar Nederland.

Meteen bij aankomst in Nederland leek het of mijn zoontje zich weer goed voelde. Hij knapte meteen een stuk op.

De uitslag was er nog wel en volgens de dokter in Nederland was het inderdaad zonneallergie, maar een infuus was veelte overdreven geweest.

 

Bij terugkomst in Nederland ging de spanning bij mij een beetje weg en kon ik eens rustig nadenken over wat er eigenlijk allemaal was gebeurd.

 

1. Er was een ambulance gekomen zonder dat ik hierom gevraagd had

2.Ik werd naar een prive kliniek gebracht (in Turkije heb je prive klinieken hier worden toeristen naar toe gebracht)

3.Ik moest betalen voor een infuus die uit eindelijk helemaal niet gegeven is

 

Naar mijn idee is dit alles gebeurd alleen maar om de rekening zo hoog mogelijk te maken! Dit is toch absurd.

Mijn reisverzekering heeft alles heel snel terug betaald dat was dus erg mooi!

 

HIERBIJ EEN AANTAL TIPS VAN MIJ:

 

 • Wees alert, is de situatie niet levensbedreigend en kan je zelf ook wel naar het ziekenhuis komen laat je dan niet zomaar met de ambulance brengen!
 • Blijf helder nadenken! Een infuus hoeft echt niet zomaar gegeven te worden. Ben je het niet eens met iets wat een dokter wil doen zeg dit dan ook!
 • Kom je er niet uit met de mensen in het ziekenhuis zorg en dan voor dat je reisleiding laat komen. En dan niet van die jonge Nederlandse meisjes maar een lokaal iemand die of jou eigen taal spreekt of engels spreekt
 • Mijn laatste en misschien wel belangrijkste tip:
  Neem een reisverzekering!!!
  Je weet nooit wat er gebeurd op reis en voor dat je het weet heb je een dokter nodig. Kosten kunnen heel hoog oplopen. Met een gewone ziektekostenverzekering krijg je deze kosten niet terug! Met een reisverzekering wel

 

Wees dus altijd alert als je op reis bent, maar geniet natuurlijk vooral

Hebben jullie wel eens zoiets meegemaakt?


Commentaar schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Cynthia (vrijdag, 16 december 2016 12:59)

  Nou, echt belachelijk he en zo herkenbaar.. Ze proberen je als toerist zo een oor aan te naaien hoor.. Ik vind het knap van je, dat je voet bij stuk hebt gehouden!!

 • #2

  Melanie (vrijdag, 16 december 2016 13:31)

  Ik ben dan niet in het ziekenhuis terecht gekomen. Maar ik was met mijn oudste zoon toen ook 1,5jaar naar Indonesië gegaan. Gelukkig was ik zo slim om naar Bali te gaan en te blijven. Ik ken Indonesië en wist dat hier de zorg het beste was. Alsof ik het aanvoelde. Mijn zoon werd ziek. Voedsel vergiftiging waarschijnlijk. Hij bleef maar spugen, diarree en koorts. Midden in de nacht gebeurde dit alles tegelijkertijd. De receptie belde de arts en die kwam vrij snel. Had ik iets langer gewacht dan was hij uitgedroogd. Ik was net op tijd. Te plekken krijg hij infuus en de nodige medicijnen. De volgende ochtend na een nacht van niet slapen kwam diezelfde arts weer. Controle. Het was een paarde middel. Mijn zoon was weer levendig. Geen koorts meer en niet meer gespuugd. Savonds was de diatee ook over. Ik mocht ook even contant €250,- afrekenen. Minder hoog bedrag. Maar je moet het wel hebben. Ik zeg dan ook altijd. Zorg dat je naast het budget om op vakantie uit te geven je ook minstens €1000,- appart op een rekening hebt staan voor dit soort nood gevallen.

 • #3

  MamaIssues (vrijdag, 16 december 2016 13:49)

  Jeetje wat een verhaal zeg!
  En gelukkig was je er op tijd bij!!
  Het is inderdaad heel erg verstandig geld apart te zetten voor noodgevallen, je weet maar nooit!!

 • #4

  Dewi (vrijdag, 16 december 2016 18:32)

  Wat een absurd verhaal zeg! Gewoon oplichters.. Ze profiteren er gewoon van omdat je het toch wel van jr verzekering terug krijgt denken ze waarschijnlijk. En je schrikt je natuurlijk kapot als je kind onder de uitslag zit.

 • #5

  MamaIssues (vrijdag, 16 december 2016 18:55)

  Ze proberen inderdaad zoveel mogelijk geld te krijgen
  En als toerist doe je er weinig aan helemaal als je de taal ook niet spreekt !!