Wat als praten niet vanzelf gaat?

Soms gaan dingen anders

Als je een kindje krijgt hoop je natuurlijk dat alles goed gaat en dat het allemaal gaat volgens het boekje. Helaas is dit niet altijd het geval.

Ook bij mijn zoon is dit niet zo. Of dit moeilijk is? Ja soms best wel maar ik leer er ook erg van.

Het begin

Mijn zoon is nooit de snelste geweest. Met kruipen was hij niet snel en ook lopen deed hij pas laat. Ieder bezoek bij het consultatie bureau was best een beetje naar omdat het echt niet altijd leuk is om weer te moeten zeggen dat hij iets nog niet deed.

 

Net als kruipen en lopen was hij ook laat met praten. Toen hij eenmaal begon ging het best goed maar dit stopte ook weer. Vooral zijn uitspraak wilde niet echt vlotte.

Hij mocht toen 4 dagen naar de peuterspeelzaal dit zou hem misschien moeten helpen.

 


Dit was alleen niet het geval, er werd aanbevolen om met hem naar de Kno arts te gaan om te kijken of er niet iets zou zijn met zijn gehoor.

Gelukkig was dit niet het geval.

Toen moesten wij door naar het Audiologisch centrum om een taal test te laten doen. Hier kwam uit dat hij inderdaad achterstand had en extra hulp nodig zou hebben.

 

Logopedie werd aanbevolen en daar is hij toen ook mee begonnen. Iedere week trouw naar logopedie en de rest van de week thuis veel oefenen.

 

Helaas zijn uitspraak gaat nog steeds niet vooruit. Overigens is zijn woordenschat echt prima en kletst hij aan een stuk door alleen die uitspraak dat wil maar niet


En wat dan?

Toen hij bijna 4 werd zij de juf van de peuterspeelzaal dat zij het verstandig vond om samen met de basisschool waar hij naar toe zou gaan te gaan kijken hoe het verder moet met hem.

Zij had het idee dat hij misschien onder gesneeuwd zou worden in een grote klas, dat andere kindjes hem niet zouden verstaan.

 

Er werd besloten dat hij wat langer op de peuterspeelzaal zou blijven. Tot aan de herfst vakantie dan had hij net wat meer tijd om aan zijn uitspraak te werken.

 

De weken gingen voorbij en het werd toch echt tijd om naar de basisschool te gaan.

Eerst 1 dagje per week. En dan zouden wij daarna wel verder kijken.

De school wil dat hij nog meer testen ondergaat om te kijken of hij de basisschool wel aan zou kunnen.

 

Best apart? Zij kennen mijn kind helemaal niet?

 

Maar toen kwam ik als moeder in actie

Het hele verhaal hierboven heb ik allemaal meegemaakt omdat het moest, omdat iedereen om mij heen zij dit is hoe het moet.

Zelf weet ik dat mijn zoon het aan kan.

Dat zijn uitspraak niet goed is dat weet ik maar hij snapt alles, hij doet mee net als ieder ander kind!

 

Ik heb besloten dat mijn kind dus gewoon naar de basisschool gaat, niet 1 dagdeel maar gewoon een hele week!

 

En wat vind hij het leuk, en wat doet hij goed mee! Hij heeft al allemaal vriendjes en andere kinderen uit de klas begrijpen precies wat hij bedoeld.

 

Dat er iets moet gebeuren aan zijn uitspraak dat snap ik dat moet ook zeker, maar mijn zoon hoeft niet anders behandeld te worden.

 

22 november gaan wij weer naar het Audiologisch centrum voor verdere onderzoeken, maar mijn zoon dingen aan laten praten gaat niet meer gebeuren.

 

Als moeder weet ik zelf best wat goed is voor mijn kind, wat hij kan en wat hij niet kan.

 

Lieve jonge ik ben super trots op jou en echt waar met jouw spraak komt het ook wel goed hoor!

 

Liefs,

 

Marileen

Commentaar schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Melanie (vrijdag, 18 november 2016 09:08)

  Zo herkenbaar.

 • #2

  Linda (vrijdag, 18 november 2016 15:12)

  Zover als die van jou loopt die van mij niet achter (qua spraak), maar ik weet welke gevechten je kan leveren met school als je kind niet de standaard kleuter is. Succes met het vervolgtraject volgende week!

 • #3

  MamaIssues (vrijdag, 18 november 2016 16:31)

  Het is inderdaad nooit leuk als je kind achterloopt en het levert echt gevechten op.
  Ik heb wel het idee dat het nodig is om te vechten!